de Nederlandse Leeuw


de Nederlandse Leeuw 1.0

afbeelding

Bron: Aitsinger/Hogenberg
( Publiek domein )

landkaart uit de 16de tot begin 19de eeuw, waarin de Nederlanden als een geheel werden afgebeeld in de vorm van een brullende, zich oprichtende leeuw, om de moed en kracht van het land te symboliseren; Leo Belgicus; leeuwenkaart

Algemene voorbeelden


Een Nederlandse Leeuw of een "Leo Belgicus" is veel ouder dan de in het wapen gevoerde leeuw die immers pas in 1815 uit bestaande elementen is samengesteld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijkswapen#Het_rijkswapen_en_de_.22Nederlandse_Leeuw.22

de Nederlandse Leeuw 2.0

afbeelding

Bron: Johannes Evert van Leeuwen
( Publiek domein )

rijkswapen van Nederland dat bestaat uit een blauw schild met gouden blokjes en daarop een goudkleurige, klimmende leeuw die rechts een zwaard vasthoudt en links een pijlenbundel met zeven pijlen, en daaronder de spreuk 'je maintiendrai'
Het wapen kan omlijst zijn met een kroon en twee leeuwen die het schild vasthouden.

Algemene voorbeelden


De Nederlandse Leeuw houdt in de rechtervoorklauw een zwaard van zilver met 'gevest' van goud en in de linkervoorklauw een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud.

http://www.ovkoudekerk.nl/maximama.html

de Nederlandse Leeuw 3.0

klimmende leeuw als nationaal symbool van Nederland, vaak een zwarte leeuw op een oranje achtergrond; Hollandse leeuw

Algemene voorbeelden


Wim Zevenbergen met Oranjeklompen voorzien van de Nederlandse leeuw.

Meppeler Courant,

de Nederlandse Leeuw 4.0

Nederland, de Nederlander of de Nederlanders

Algemene voorbeelden


Nederland zou, zonder koloniën, nog maar een onbeduidende rol kunnen spelen op het wereldtoneel en zijn status van 'kleine grote mogendheid' zou definitief teloor gaan. Of dat voor de gemiddelde Nederlander wel zo nadelig was, was niet aan de orde. Men zou er ten opzichte van andere landen op achteruit gaan en daarmee zou de Nederlandse leeuw een gevoelige knauw krijgen.

NRC,

In alle beschaafde landen duren academische studies zo'n vier, hooguit vijf jaar. Alleen de Nederlandse Leeuw doet er veel langer over - behalve als iemand toevallig haast heeft.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

De Nederlandse leeuw is erin geslaagd verreweg de ingewikkeldste postcode te verzinnen, waar het universum ooit van gehoord heeft.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,